Schab w kapuście z ananasem

1 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

obiad

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu
    700 g kiszonej kapusty
    puszka ananasa
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy staropolski
    listek laurowy
    ziele angielskie
    smalec do smażenia

    do zamarynowania mięsa
    łyżka oliwy
    sól
    pieprz
    szczypta chili w płatkach
    majeranek
Wystaw ocenę:

1 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Schab w kapuście z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa.
    Schab obsmażamy z każdej strony na smalcu.
    Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie.
    Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami, układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny. Pod koniec można naczynie odkryć na ok 10-15 min.
    Do dania warto upiec ziemniaczki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować