Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

  • wyświetlono: 2911 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami,żurawiną miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom,będą zachwyceni tym aromatem!Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne.

IMG_20190918_121058
  • 160min

Składniki

1 kg schabu bez kości
3 łyżki musztardy delikatesowej
pieprz czarny grubo mielony
1 łyżeczka majeranku

Jarzynka z kiszonej kapusty:
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki masła
1 puszka ananasa
1/2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka rodzynek sułtanek
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
2 goździki
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka sosu sojowego do smaku
sól do smaku
natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

  • schab w musztardzie1. Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki.
  • w woreczku do pieczenia2. Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca".
  • siekamy kapustę3. Jarzynka:
    Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem.
  • dusimy z ananasem4. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę.
  • dodajemy resztę składników zagęszczamy mąką5. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.

Porady

W ten sam sposób można przygotować również karkówkę.Gdyby się okazało że sok wyparował podczas duszenia można dolać więcej wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaschabananasŻurawinakiszona kapustajabłkamiódrodzynkiwieprzowinadanie świątecznebakaliepieczenieschab pieczonyboże narodzeniekuchnia polskagoździkikorzenne przyprawyuroczystości rodzinneświąteczne miesaprzepis_miesiąca1000danie mięsne z kiszoną kapustąschab w kapuściedanie z kapustą kiszonąjarzynka z kiszonej kapusty

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Dodane przez: joanna30

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Pyszny obiad dla wielbicieli kapusty...

Schab duszony w kapuście

Dodane przez: AnetaJ

Schab duszony w kapuście

Pyszny domowy obiad z mięsem w...

Schab duszony w kapuście

Dodane przez: katarzynka455

Schab duszony w kapuście

Schab najzwyczajniej duszony w...

Kaszanka w kapuście kiszonej

Dodane przez: Gosia123

Kaszanka w kapuście kiszonej

Kaszanka na śląsku nazywana krupniokiem...

schab

Dodane przez: justi2401

Schab pieczony w kapuście

Pyszne danie zarówno na co dzień...

Schab zapiekany podany w kapuście kiszonej

Dodane przez: bietka

Schab zapiekany podany w kapuście kiszonej

Mięsko, które nie wymaga dużo pracy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE