Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami,żurawiną miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom,będą zachwyceni tym aromatem!Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    3 łyżki musztardy delikatesowej
    pieprz czarny grubo mielony
    1 łyżeczka majeranku

    Jarzynka z kiszonej kapusty:
    1 kg kiszonej kapusty
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 puszka ananasa
    1/2 szklanki wody
    1 jabłko
    1 łyżka rodzynek sułtanek
    1 łyżka suszonej żurawiny
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
    2 goździki
    1/2 łyżeczki kminku
    1 łyżka sosu sojowego do smaku
    sól do smaku
    natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab w musztardzie 1. Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki.
  • w woreczku do pieczenia 2. Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca".
  • siekamy kapustę 3. Jarzynka:
    Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem.
  • dusimy z ananasem 4. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę.
  • dodajemy resztę składników zagęszczamy mąką 5. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.

Porady

W ten sam sposób można przygotować również karkówkę.Gdyby się okazało że sok wyparował podczas duszenia można dolać więcej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować