Schab w kapuście z pieczarkami

4.95 (175 ocen)

  • 60 min

pyszny obiad dla smakoszy lekko kwaśnej i wyrazistej kuchni. Smak kiszonej kapusty z pieczarkami jest jednym z moich ulubionych. Potrawa jest aromatyczna i ciekawa.

  • 60 min

Składniki:

  • 5-8 plastrów schabu
    1 kg kapusty kiszonej
    0,5kg pieczarek
    2 liście laurowe
    2ziela angielskie
    1 kostka rosołowa
    pieprz i sól
    1 cebula
    2 łyżki masła
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.95 (175 ocen)

Schab w kapuście z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta i pieczarki 1. kapustę tniemy na mniejsze kawałki wkładamy do garnka, dodaj 0,5 szklanki wody, kostkę rosołową, łyżkę masła, ziela i liść laurowy. Gotuj do miękkości pod przykryciem około 20 minut. Pieczarki poszatkuj na plasterki i przesmaż na 1 łyżce masła. Dodaj obraną i pokrojona drobno cebulę. Dodaj do kapusty i pieczarek pieprz i sól.
  • pieczarki 2. Śmietanę wymieszaj z mąką i zalej usmażone pieczarki tak aby powstał gęsty sos.
  • schab 3. Schab rozbijamy przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy chwilkę na złoty kolor.
  • kapusta 4. Do szkła żaroodpornego lub ceramicznego wkładamy połowę kapusty, na kapustę połowę pieczarek.
  • schab 5. Następnie kładziemy nasze opieczone schabowe i ponownie kładziemy kapustę i pieczarki
  • gotowe 6. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30 minut.

Porady

Można jeść z ziemniakami jak i z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować