pyszny obiad dla smakoszy lekko kwaśnej i wyrazistej kuchni. Smak kiszonej kapusty z pieczarkami jest jednym z moich ulubionych. Potrawa jest aromatyczna i ciekawa.
60 min
Składniki:
5-8 plastrów schabu
1 kg kapusty kiszonej
0,5kg pieczarek
2 liście laurowe
2ziela angielskie
1 kostka rosołowa
pieprz i sól
1 cebula
2 łyżki masła
150 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki
Schab w kapuście z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kapustę tniemy na mniejsze kawałki wkładamy do garnka, dodaj 0,5 szklanki wody, kostkę rosołową, łyżkę masła, ziela i liść laurowy. Gotuj do miękkości pod przykryciem około 20 minut. Pieczarki poszatkuj na plasterki i przesmaż na 1 łyżce masła. Dodaj obraną i pokrojona drobno cebulę. Dodaj do kapusty i pieczarek pieprz i sól.
2.Śmietanę wymieszaj z mąką i zalej usmażone pieczarki tak aby powstał gęsty sos.
3.Schab rozbijamy przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy chwilkę na złoty kolor.
4.Do szkła żaroodpornego lub ceramicznego wkładamy połowę kapusty, na kapustę połowę pieczarek.
5.Następnie kładziemy nasze opieczone schabowe i ponownie kładziemy kapustę i pieczarki
6.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30 minut.
Komentarze