Ryba dorsz po bawarsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna i wyrazista propozycja na podanie ryby.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg -1kg mrożonego dorsza (najlepsza polędwica)
    sól
    przyprawa do ryb
    mąka
    olej do smażenia

    Zalewa bawarska:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    mała seler
    2 cebule
    100ml oleju
    100ml białego wina
    100ml piwa
    200g przecieru pomidorowego
    3 łyżki ketchupu
    sól i pieprz
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sok z połowy cytryny
    3 łyżeczki cukru
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica Ryba

Ryba dorsz po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, następnie podsmażamy w garnku na oleju.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy do cebuli. Wszystko mieszamy dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Podlewamy całość winem i piwem. Dusimy do miękkości aby alkohol odparował,dodajemy przecier oraz ketchup i masło. Pod koniec dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
  • ryba 2. Dorsza rozmrozić, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Rybę posolić , przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę.
    Następnie obtoczyć każdy kawałek dorsza w mące.
  • Ryba 3. Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.
  • ryba 4. Usmażone gorące ryby poukładać do naczynia naprzemiennie warstwa warzyw, warstwa ryb,aż do ukończenia składników.Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Włoszczyzna Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować