Ryba dorsz po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, następnie podsmażamy w garnku na oleju.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy do cebuli. Wszystko mieszamy dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Podlewamy całość winem i piwem. Dusimy do miękkości aby alkohol odparował,dodajemy przecier oraz ketchup i masło. Pod koniec dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
2.Dorsza rozmrozić, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Rybę posolić , przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę.
Następnie obtoczyć każdy kawałek dorsza w mące.
3.Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.
4.Usmażone gorące ryby poukładać do naczynia naprzemiennie warstwa warzyw, warstwa ryb,aż do ukończenia składników.Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.
Komentarze