Ryba po japońsku z ananasem

4.89 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam połączenie ryb z owocami. Wersja z dużą ilością papryki i ananasem, w słodko-kwaśnej, ostrawej zalewie zachwyci gości na każdym przyjęciu. Dobrze smakuje na zimno jako przystawka i na ciepło jako danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się na przyjęcia urodzinowe, imieninowe, a także w Wigilię.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -1 kg ryby (mintaj, miruna)
    -8 plastrów ananasa z puszki
    -4 duże papryki czerwone
    -3 duże cebule
    -2 duże marchewki
    -1/2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
    -mąka (około 4-5 łyżek) do obtoczenia ryby
    -olej do smażenia
    -pieprz do smaku

    Zalewa:
    -1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
    -1/2 szklanki wody
    -1/2 szklanki oleju
    -100 g koncentratu pomidorowego
    -8 łyżek octu jabłkowego
    -8 łyżek ketchupu pikantnego
    -4 łyżki cukru
    -1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.89 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Przystawki

Ryba po japońsku z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce. Myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Filety dzielimy na pół i z każdej strony posypujemy przyprawą do ryb.
  • 2 2. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 3 3. Cebulę kroimy w pióra, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy marchew i paprykę, dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i jeszcze chwilę dusimy.
  • 4 4. W tym czasie przygotowujemy zalewę: Wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie było grudek.
  • 5 5. Wlewamy do duszących się warzyw. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem według uznania i w razie potrzeby jeszcze dosładzamy lub dosalamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • 6 6. Na półmisku (najlepiej przezroczystym) układamy kolejno ryba-zalewa-ryba-zalewa-ryba-zalewa. Podajemy od razu na gorąco z pieczywem lub ryżem jako obiad, lub na zimno jako przystawkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować