Ryba po japońsku z ananasem

  • wyświetlono: 16768 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 2

Uwielbiam połączenie ryb z owocami. Wersja z dużą ilością papryki i ananasem, w słodko-kwaśnej, ostrawej zalewie zachwyci gości na każdym przyjęciu. Dobrze smakuje na zimno jako przystawka i na ciepło jako danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się na przyjęcia urodzinowe, imieninowe, a także w Wigilię.

ja
  • 80min

Składniki

-1 kg ryby (mintaj, miruna)
-8 plastrów ananasa z puszki
-4 duże papryki czerwone
-3 duże cebule
-2 duże marchewki
-1/2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
-mąka (około 4-5 łyżek) do obtoczenia ryby
-olej do smażenia
-pieprz do smaku

Zalewa:
-1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanki oleju
-100 g koncentratu pomidorowego
-8 łyżek octu jabłkowego
-8 łyżek ketchupu pikantnego
-4 łyżki cukru
-1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po japońsku z ananasem

  • 11. Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce. Myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Filety dzielimy na pół i z każdej strony posypujemy przyprawą do ryb.
  • 22. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 33. Cebulę kroimy w pióra, marchew w słupki, a paprykę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy marchew i paprykę, dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i jeszcze chwilę dusimy.
  • 44. W tym czasie przygotowujemy zalewę: Wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie było grudek.
  • 55. Wlewamy do duszących się warzyw. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem według uznania i w razie potrzeby jeszcze dosładzamy lub dosalamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • 66. Na półmisku (najlepiej przezroczystym) układamy kolejno ryba-zalewa-ryba-zalewa-ryba-zalewa. Podajemy od razu na gorąco z pieczywem lub ryżem jako obiad, lub na zimno jako przystawkę. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurybadania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataprzystawkawarzywacebulaDrugie danieananasurodzinymintajWigiliamarchewobiadkarnawałboże narodzenieimprezasylwesterwitaminyDania rybnePoczęstunekimieninyryba po japońskuryba w zalewiena ciepło i na zimnoryba z warzywamiryba inaczejprzepis_miesiąca1000papryka czerwonaryba z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po Japońsku

Dodane przez: Beata12

Ryba po japońsku

Wspaniała ryba którą można podać...

Ryba po japońsku

Dodane przez: anaid123

Ryba po japońsku

Idealnie sprawdza się na imprezach...

image-1wepcjg

Dodane przez: xamelka1

Ryba po japońsku

Taką rybkę bardzo lubią moi bliscy,...

image-08fta47

Dodane przez: deptusia

ryba po japońsku

przepis dostałam od swojej koleżanki,...

ryba po japońsku

Dodane przez: izabellaw

ryba po japońsku

Kiedy byłam na wycieczce z moim...

ryba po japońsku

Dodane przez: iziona

Ryba po japońsku

Ryba która się nadaje na świeta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE