PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ryba po greckuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/96/f80659a25ced954ecb111ed7cb7398c95457fae0.jpeg20481536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryba-po-grecku-204
1 kg mrożonych filetów rybnych (np. dorsza, morszczuka, mintaja)
1 kg marchewki
300 g pietruszki
100 g selera
3 średnie cebule
1 mały por (biała część)
1 łyżeczka soli
2 - 3 ziela angielskie
2 listki laurowe
po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
200 g koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Ryba po grecku
1.
Ryby rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć do lodówki.
2.
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec dodać ziele angielskie i listki laurowe.
3.
W czasie, gdy gotują się warzywa usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
4.
Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać do ugotowanych warzywa razem z koncentratem, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
5.
Do głębokiego naczynia lub półmiska wkładać na przemian gorące warzywa i rybę. Chłodzić w lodówce. Potrawa najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki "się przegryzą". Smacznego!
Porady
zamiast mrożonych można użyć świeżych ryb
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze