Rosół wieprzowo-wołowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Porządny rosół, który rozgrzeje i doda sił w zimne dni.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 szpondry wołowe
    -200 g karczku wołowego z kością
    -1 kg żeberek wieprzowych
    -1 duży pęczek włoszczyzny
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 pęczek kopru
    -1 duża, biała cebula
    -2 ząbki czosnku
    -4 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1 łyżeczka ziaren pieprzu
    -2 łyżki suszonego lubczyku
    -1 łyżka kurkumy
    -sól i pieprz do smaku
    -2,5 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Rosół

Rosół wieprzowo-wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso wrzucamy do garnka (żeberka wcześniej dzielimy na 4 części). Zagotowujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i dodajemy pół pęczka natki, koper, opaloną na palniku cebulę, ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 3,5 godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy, dodajemy lubczyk i kurkumę i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Karkówka Żeberka Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować