Rosół wołowy

4.99 (180 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo aromatyczny, mocno esencjonalny rosół z mięsa wołowego. Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia farszu do krokietów lub pierogów.

  • 3 godz.

Składniki:

  • wołowina /szponder, pręga, antrykot/ - 1 kg
    marchewka – 3 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    seler – 1/2 szt.
    natka pietruszki – 1/4 pęczka
    natka selera – 2 gałązki
    pieprz czarny w ziarnach – 1/2 łyżeczki
    cebula – 2 szt. /małe/
    czosnek – 3 ząbki
    liść laurowy – 2 szt.
    goździki – 4 szt.
    sól – do smaku
    tymianek -szczypta
Wystaw ocenę:

4.99 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół

Rosół wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, włożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody i zagotować. Gotować około 15 minut na małym ogniu, a następnie zmniejszyć do minimum, tak aby rosół jedynie "mrugał". Gotować tak około 2 godzin.
  • 2. Warzywa obrać, opłukać, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki selera i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować tak kolejną godzinę lub dłużej. Gotowy rosół doprawić do smaku solą i tymiankiem.
  • 3. Mięso i warzywa wyjąć z garnka, a rosół przecedzić przez gęste sitko. Podawać pierożkami z mięsem, makaronem lub kluseczkami, posypany posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion wołowy Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować