Rosół drobowo-wieprzowo-wołowy

4.98 (167 ocen)

Przebywając na tym portalu dopiero nie dawno zrozumiałam że kostka bulionowa w rosole to grzech :) Ten był moim pierwszym bez żadnych sztucznych dodatków.

Składniki:

  • Na 6 l. garnek
    1,5 kg. kurczaka rosołowego ( Ja pokroiłam na części)
    300 g wołowiny z kością
    1 płat wątróbki wieprzowej (ok 100 g)
    2 pory ( biała część , bez liści )
    2 pietruszki
    1/2 bulwy selera
    5 marchewek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    sól , pieprz

    Ulubiony makaron do rosołu u mnie 4 jajeczne " nitki"
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobowo-wieprzowo-wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy , osuszamy wkładamy do garnka , zalewamy wodą- gotujemy na wolniutkim ogniu , zbieramy zawiesinę , po ok . 45 min dodajemy oczyszczone i opalone na ogniu cebulę i czosnek , wkładamy liście laurowe i ziele angielskie
  • 2. W tym czasie resztę warzyw myjemy , oczyszczamy , marchewki kroimy na mniejsze części , dodajemy do rosołu , doprawiamy solą i pieprzem . Zostawiamy "pyrkający" sobie rosół na około 1i 1/2 godz .
  • 3. Rosół przecedzamy lub nakładamy na talerz przelewając przez sitko( ja tak wolę ) ponieważ lubię jak mięso i warzywa leżą sobie w rosole do końca . Podajemy z pokrojoną w plasterki lub słupki marchewką i ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem..

Porady

Całego kurczaka kroję na części ponieważ wykrojone ugotowane piersi przyprawiam , obsmażam lub podpiekam i podaję z ziemniakami , podobnie robię ze skrzydełkami i udkami. Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Warzywa Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować