Na ok. 5 litrowy garnek
2-3 udka z kurczaka
ok. 500 g szpondra wołowego
4-5 marchewek
1-2 pietruszki
mały seler
kawałek pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy (opcjonalnie)
ziele angielskie (opcjonalnie)
3-4 suszone grzyby
gałązka natki pietruszki
gałązka lubczyku
sól
pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Rosół drobiowo-wołowy
1.
Mięso dokładnie umyć. Przygotować 5 l garnek, mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu zebrać szumowiny. Cebulę, obrać opalić nad ogniem. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obrać ze skórki. Dodać warzywa, grzyby i zioła. Gotować na wolnym ogniu, tak aby tylko pyrkał przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z makaronem.
Komentarze