Rolada z indyka z warzywami

wyświetlono: 182 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Krucha, soczysta rolada z indyka, nadziewana ziołowym serkiem, szpinakiem i papryką. Pieczona w rękawie, dzięki czemu jest bardzo soczysta i delikatna. Do niej proponuję puree z ziemniaków z dodatkiem fenkułu.

opublikowany: 15.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka (w całości)
    150 g młodego szpinaku
    200 g serka twarogowego ziołowego
    1 czerwona papryka
    Przyprawy :
    Sól, pieprz
    wędzona papryka
    suszony tymianek
    granulowany czosnek
    3-4 łyżki oleju do smażenia
    4 szalotki
    4 Gałązki rozmarynu
    1 szklanka bulionu
    Worek do pieczenia
    Sznurek bawełniany

    Pure:
    1 kg ziemniaków
    2 fenkuły
    Ok. 200 ml mleka
    3 łyżki masła
    Sól
    Gałka muszkatołowa
Ocena:

(średnia 4.75 z 8 głosów)

Rolada z indyka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem rozetnij by powstał duży płat, rozbij tłuczkiem by filet miał jednakową grubość. Zewnętrzną stronę natrzyj solą, pieprzem i reszta przypraw.
  • 2. Szpinak umyj, osusz, na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zblanszuj krótko szpinak. Ostudź. Odsącz z nadmiaru płynu i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w paski.
  • 3. Na wewnętrzną stronę fileta rozsmaruj nadzienie, ułóż paski papryki, zawiń ciasno i zwiąż sznurkiem.
  • 4. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, podsmaż roladę z każdej strony aby była rumiana. Przygotuj worek do pieczenia.
  • 5. Szalotki obierz, przekrój na pół, włóż do worka do pieczenia, wloz roladę, wlej bulion i dodaj gałązki rozmarynu. Worek zawiąż z obydwu stron. Z góry ponakluwaj nożem w kilku miejscach (zapobiegnie to rozerwanie worka podczas pieczenia).
  • 6. Roladę piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu zostaw na ok 10 minut, wtedy pokrój w plastry.
  • 7. Na puree: ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki, fenkuły pokrój na 4 części. Razem z ziemniakami ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Tłuczkiem do ziemniaków zgnieć na puree. Dodaj masło i mleko i wymieszaj. Dopraw solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • 8. Roladę podawaj z puree, można polać powstałym z pieczenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE