REKLAMA

Babka z likierem jajecznym

wyświetlono: 204 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Puchata, delikatna, lekko wilgotna baba. Przez dodatek likieru nie jest sucha, ale też nie jest ciężka. Wyszła idealna.

opublikowany: 15.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
    160 g cukru
    250 ml oleju słonecznikowego
    250 ml likieru jajecznego
    125 g mąki pszennej
    125 g mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    masło (do wysmarowania formy)
    Bułka tarta (do wysypania formy)
    Cukier puder (do posypania babki)
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Jak zrobić Babka z likierem jajecznym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (gora/dół). Dużą formę na babkę wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą. Nadmiar otrzep.
  • 2. Jajka przełóż do misy miksera, dodaj cukier i ubij aż masa się powiększy i będzie kremowa i jasna. Zmniejsz ubijanie i po kolei dolewaj po trochu i naprzemiennie olej i likier.
  • 3. Do osobnej misy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj po trochu do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw w formie do przestudzenia, następnie wyłóż na paterę. Gdy całkowicie ostygnie oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

Ciasto z likierem jajecznym

Doskonałe do kawuni. Piekłam wzorując się na przepisie Ewy Wachowicz

kategoria: Ciasta babki Desery likiery opublikowany: 03.12.2012 | wyświetlono: 3333 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE