Babka z likierem jajecznym

4.64 (11 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puchata, delikatna, lekko wilgotna baba. Przez dodatek likieru nie jest sucha, ale też nie jest ciężka. Wyszła idealna.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
    160 g cukru
    250 ml oleju słonecznikowego
    250 ml likieru jajecznego
    125 g mąki pszennej
    125 g mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    masło (do wysmarowania formy)
    Bułka tarta (do wysypania formy)
    Cukier puder (do posypania babki)
Wystaw ocenę:

4.64 (11 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Likiery

Babka z likierem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (gora/dół). Dużą formę na babkę wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą. Nadmiar otrzep.
  • 2. Jajka przełóż do misy miksera, dodaj cukier i ubij aż masa się powiększy i będzie kremowa i jasna. Zmniejsz ubijanie i po kolei dolewaj po trochu i naprzemiennie olej i likier.
  • 3. Do osobnej misy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj po trochu do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw w formie do przestudzenia, następnie wyłóż na paterę. Gdy całkowicie ostygnie oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować