Puchata, delikatna, lekko wilgotna baba. Przez dodatek likieru nie jest sucha, ale też nie jest ciężka. Wyszła idealna.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek (w temp. pokojowej)
160 g cukru
250 ml oleju słonecznikowego
250 ml likieru jajecznego
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
masło (do wysmarowania formy)
Bułka tarta (do wysypania formy)
Cukier puder (do posypania babki)
Babka z likierem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (gora/dół). Dużą formę na babkę wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą. Nadmiar otrzep.
2.Jajka przełóż do misy miksera, dodaj cukier i ubij aż masa się powiększy i będzie kremowa i jasna. Zmniejsz ubijanie i po kolei dolewaj po trochu i naprzemiennie olej i likier.
3.Do osobnej misy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj po trochu do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw w formie do przestudzenia, następnie wyłóż na paterę. Gdy całkowicie ostygnie oprósz cukrem pudrem.
Komentarze