Rolada z indyka faszerowana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tak, by tworzyło jak największy płat (księgę). W mięso wetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, przykryć i wstawić do lodówki na min 2 godz.
2.Ogórki osączyć z zalewy, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Marchew oczyścić i razem z brokułem ugotować na pół twardo. Osączyć, osuszyć.
3.Na płacie mięsa ułożyć całe marchewki, ogórki, pokruszoną fetę i różyczki brokuła. Ciasno zwinąć w roladę, w razie konieczności związując nićmi kuchennymi.
4.Mięso krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
5.Następnie przełożyć do rękawa i piec ok.80-90 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia rozchylić folię, by mięso zrumieniło się. Chwilę studzić przy otwartych drzwiczkach. Pokroić na plastry, podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Komentarze