Rolada z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nowy Rok trzeba dobrze zacząć a święto Trzech Króli to doskonała ku temu okazja by przygotować coś wyjątkowego,no i smacznego. Tak więc na świąteczny obiad była rolada z indyka nadziana pieczarkami i papryką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 1,2 filetu z piersi indyka
    400 g pieczarek
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1 cebula
    sól
    świeżo mielony pieprz
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżki oleju
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przekąski

Rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry.
    Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać pokrojoną w piórka cebulę,wlać olej i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem,przestudzić.

    Podsmażone pieczarki rozłożyć na mięsie,na pieczarkach poukładać paski kolorowej papryki.
    Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła.

    Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut.

Porady

Roladę można podać na zimno jak i gorąco. Jeżeli podajemy na ciepło należy po upieczeniu dać jej 10 minut odpocząć (mięso wciągnie do środka wszystkie soki ) po czym wyciągnąć z foli,usunąć sznurek i pokroić w plastry. Jeśli natomiast zamierzamy podawać na zimno zostawiamy w folii do całkowitego wystygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować