Wegetariańska pita z halloumi

wyświetlono: 243 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Placki pita nadziewane grillowanym serem halloumi i warzywami. Pity można przygotować również na patelni grillowej.

opublikowany: 09.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki pita
    250 g sera halloumi
    1 papryka
    1 ogórek
    200 g pieczarek
    1 awokado
    1 sałata rzymska
    Olej do smażenia

    Sos jogurtowy
    150 g greckiego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
    Zioła: suszony rozmaryn, kolendra, tymianek
    Sól, pieprz
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Wegetariańska pita z halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser halloumi pokrój w 0,5 cm grubości plastry. Paprykę i awokado pokrój w słupki. Ogórka wyszoruj i pokrój w plastry. Sałatę umyj i osusz, porozdzielaj liście. Pieczarki pokrój w plastry.
    2. Na sos jogurtowy wymieszaj wszystkie składniki.
    3. Patelnię grillową posmaruj cienko olejem i dobrze rozgrzej. Placki pita grilluj z każdej strony po 1-2 minuty. Odłóż i przykryj folią aluminiową by były ciepłe. Na tej samej patelni usmaż ser, też każda ze stron po ok. 1-2 minuty. Pieczarki również krótko zgriluj. Posyp solą i pieprzem.
    4. Placki pita posmaruj wewnątrz sosem jogurtowym, nadziej sałata, serem i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: a_sad07 IMG_20190610_172103

Pita

Pyszne orientalne pieczywo z pustym środkiem, idealne do nadziania ulubionym mięsem, warzywami i sosami.

kategoria: Pieczywo chleb kebab opublikowany: 24.01.2019 | wyświetlono: 12390 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE