Jajka po szkocku

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jajka po szkocku to jajka ugotowane na twardo i otulone mięsem, usmażone na złoto, mogą być podawane na ciepło do obiadu ale też na zimno jako przekąska. Do jajek podałam wiosenną sałatę.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 4 porcje
    300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    4 jajka
    1 cebula
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    2 jajka (do mięsa i do panierowania)
    Bułka tarta
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka musztardy
    Mąka do panierowania
    3/4 l oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Klops Klopsiki

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę. Mięso przełóż do misy, dodaj jajko, cebulę, pietruszkę, musztardę, wszystkie przyprawy, ok 3 łyżek bułki tartej, wymieszaj dobrze.
    2. Jajka ugotuj na twardo. Obierz.
    3. Mięso podziel na 4 porcje. Uformuj w kule i spłaszcz w dłoni. Na środek ułóż jajko i owiń dobrze mięsem.
    4. Jajko lekko roztrzep. Na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą. Kule mięsne panieruj najpierw w mące, jajku a na koniec w bułce tartej.
    5. W wysokim garnku rozgrzej olej. Delikatnie wkładaj kule i obsmażaj z każdej strony, aż się zarumienią (5-6 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować