Pulpety z indyka w sosie borowikowym

4.13 (8 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pulpety z indyka w sosie borowikowym. Idealnie pasują z tłuczonymi ziemniaczkami lub kaszą i ogórkiem kiszonym.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z udźca indyka
    4 łyżki bułki tartej
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    jajko

    Sos borowikowy:
    300 g borowików świeżych lub mrożonych
    mąka do obtoczenia pulpetów
    1/2 łyżeczki vegety naturalnej
Wystaw ocenę:

4.13 (8 ocen)

Pulpety z indyka w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z udźca zmielić na maszynce o drobnym sicie, dodać jajko, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą. Wyrobić mięsną masę i formować niewielkie pulpety. Obtoczyć w mące.
  • 2. W garnku zagotować wodę 1,5 litra i dodać pokrojone na drobno borowiki oraz vegetę. Do wywaru dodać pulpety otoczone w mące i gotować na małym ogniu 40 minut.

Porady

Ja nie zagęszczałam sosu mąką ponieważ pulpety były w mące i podczas gotowania powstał kremowy sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować