Rolada orzechowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rolada orzechowa

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    masa
    pół szkl mielonych orzechów laskowych
    100 ml mleka
    pół szkl cukru pudru
    125 g masła
    kilka kropel soku z cytryny
    1 łyżka wódki
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy proszek do pieczenia mąkę i kakao. Ubijamy jeszcze ok 5 min, Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 st przez 10 min.
    Wyjmujemy roladę na ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy ze ściereczką w rulon.
    Odkładamy do wystudzenia.

    Zmielone orzechy, zalewamy wrzącym mlekiem. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo orzechy i doprawiamy masę sokiem z cytryny, kakao i alkoholem.

    Masą przekładamy roladę i zwijamy ponownie. Dekorujemy polewą czekoladową i kolorowymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować