Rolada orzechowa

4.48 (151 ocen)

  • 40 min

lekka, pyszna, szybko znika

  • 40 min

Składniki:

  • • Jaja, 4 szt.
    • mielone orzechy włoskie, 7dag
    • cukier, 7 dag
    • śmietana 36 %, 250 g
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka utrzeć z cukrem
  • 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie
  • 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać
  • 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę
  • 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)
  • image-1hhhlow 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto
  • 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich
  • 8. schłodzić w lodówce

Porady

ja podwajam składniki i robię 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować