Rolada orzechowa z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubijamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy proszek do pieczenia mąkę . Ubijamy jeszcze ok 5 min, Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 st przez 10 min.
Wyjmujemy roladę na ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy ze ściereczką w rulon.
Odkładamy do wystudzenia.
Zmielone orzechy, zalewamy wrzącym mlekiem. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo orzechy i doprawiamy masę sokiem z cytryny, kakao i alkoholem.
Miękkie masło śliwki i rozpuszczoną czekoladę wkładamy do kubka blendera i szybko blendujemy na jednolitą masę.
Do środka rolady przy pomocy woreczka układamy masę śliwkową
Resztę ciasta smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce. Dekorujemy bitą śmietaną, polewą czekoladową i orzechami.
Komentarze