REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: rolada

Rolada jest rodzajem potrawy - głównie mięsnej, ale nie tylko - którą przygotowuje się przez zawijanie. Składniki farszu czy nadzienia mogą być naprawdę różnorodne - w zależności od tego, co kto lubi. Tym terminem posługują się tak cukiernicy, jak i kucharze przygotowujący dania wytrawne. Z tego względu rolada może być zarówno daniem obiadowym, jak i służyć jako deser. Nadaje się świetnie kiedy mamy przyjąć gości - rolada charakteryzuje się bowiem tym, że można ją pokroić na wiele części. 

liczba przepisów: 3012

Z jakim nadzieniem najczęściej podajemy rolady w Polsce?

Rolady podajemy w Polsce zarówno w postaci mięsnej, jak i deserowej, na słodko. Rolada na słodko jest zwykle biszkoptowa, choć może też być bezowa. Jeśli zaś chodzi o nadzienie, mogą to być przeróżne musy, masy czy kremy. W roladzie ląduje też często bita śmietana oraz świeże lub kandyzowane owoce. Z kolei rolady mięsne to tradycyjne danie kuchni polskiej. Popularne nadzienie do takiej mięsnej rolady może być przygotowane na bazie grzybów (zazwyczaj pieczarek), boczku, kiełbasy, mielonego mięsa, ale też warzyw. Dość często w roladzie można znaleźć ogórki kiszone czy konserwowe oraz cebulę. Rolady możemy też nadziewać serem żółtym i suszonymi owocami - jak śliwki czy morele.

Jak zrobić roladę w nowoczesnym wydaniu na słono?

Rolada może zostać przygotowana zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jeśli chodzi o wersję wytrawną, na słono, zwykle chodzi tu o roladę mięsną - znaną też jako zrazy. W nowoczesnej odsłonie można przygotować mięsne roladki - można je wypełnić serem, grzybami czy warzywami. Na pewno podniebienia wszystkich gości i domowników podbiją roladki mięsne z serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym czy schab z curry i owocami. Wyborne są również gołąbki-roladki, rolada marchewkowa i rolada naleśnikowa.

Rolady na słodko

Rolada na słodko może zostać przygotowana bez pieczenia lub z pieczeniem. Tak w jednej, jak i drugiej wersji rolada wyśmienicie smakuje i doskonale wygląda. Jest odpowiednia zarówno na co dzień, jak i na większe imprezy czy odświętne spotkania. Rolada bez pieczenia najczęściej jest przygotowywana z herbatników, które - po namoknięciu - można łatwo zrolować. Można ją naszykować również z ciastek biszkoptów - zarówno podłużnych, jak i okrągłych, które można na przykład pokruszyć. Jeśli zaś mówimy o roladzie pieczonej, zwykle wypiekane jest biszkoptowe ciasto, na którym rozsmarowuje się dowolny krem lub mus. Zwykle do rolady trafiają masy tortowe, na przykład waniliowa, czekoladowa czy orzechowa.

Słodka rolada może być nadziewana bitą śmietaną czy czekoladą z dodatkiem owoców (świeżych lub suszonych) oraz bakalii. Może się w niej też znaleźć dżem, konfitura lub powidła. Doskonałym dodatkiem będzie też galaretka, a nawet lody! Pomysłów na słodką roladę jest naprawdę mnóstwo - może to być na przykład rolada piernikowa z marcepanem i śliwką, rolada z pomarańczą, rolada szpinakowa z jagodami, rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym i bitą śmietaną, czy też drożdżowa strucla makowa.

Co może nie wyjść podczas robienia rolady?

Rolada to pyszny pomysł na deser czy obiad, jednak jej wykonanie jest raczej pracochłonne. Ponadto jej zawinięcie może stanowić kłopot - zwłaszcza dla osób, które nie mają w tym wprawy. Możliwe, że na ciasto nałoży się zbyt dużo kremu i rolada będzie się rozwijać, albo też zbyt mało kremu i wówczas rolada będzie zbita - niemal pozbawiona nadzienia czy farszu. Jeśli chcemy zrobić roladę na słodko, z upieczonego ciasta biszkoptowego, po jego upieczeniu warto zawinąć go w rulon - wzdłuż węższego boku. Robimy to jeszcze gdy ciasto jest gorące - razem z papierem do pieczenia, a jeśli piekliśmy ciasto w foremce, posłużmy się kuchenną ściereczką. Takie postępowanie sprawi, że biszkopt nabierze kształtu - łatwo będzie go zwinąć po przełożeniu musem czy kremem.

Jeśli wykonujemy rolady mięsne na obiad, możemy sobie pomóc w tracie zawijania wykałaczkami - utrzymają wszystko na miejscu. Przed podaniem możemy je po prostu wyjąć lub uprzedzimy o tym gości. By rolada mięsna była smaczna, mięso trzeba wcześniej odpowiednio rozbić. Nie przesadzajmy też z farszem, żeby nie wypłynął - nakładamy go pozostawiając wzdłuż brzegu pasek o szerokości 1 cm.