Rolada orzechowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada podwójnie orzechowa, trochę kaloryczna. Bardzo smaczne, domowe ciasto, idealne do porannej kawy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 20x36 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    Sól do smaku
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
    330 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać sól do smaku, cukier, ubić do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.Do masy jajecznej dodawać porcjami sypkie składniki, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół.
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek, dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy, wymieszać.
    Kremem posmarować przecięte placki(część kremu zostawić do dekoracji), zwinąć w roladę, schłodzić. Pozostałym kremem posmarować wierzch rolady, dowolnie udekorować.

Porady

1.ciasto można upiec na dużej blaszce do rolad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Serek Śmietanka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować