Risotto z porem

4.5 (192 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z porem oraz suszonymi pomidorkami. Zrobiłam wersję dla dorosłych z białym winem. Jeśli risotto będą jadły dzieci to zamiast wina możemy dodać większą ilość bulionu. Polecam

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 torebka ryżu białego (125g)
    120 g pora (biała część)
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku
    1,5 szkl bulionu warzywnego
    1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
    pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
    szczypta kurkumy i curry
    50 ml białego wina
    2 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy cebulę i czosnek, por kroimy w pół plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem i porem. Dodajemy ryż i suszone pomidory oraz smażymy przez ok. 2 minuty, następnie wlewamy pół łyżki bulionu, mieszamy co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu i mieszamy-robimy tak jeszcze raz. Na koniec wlewamy wino białe i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę parmezanu, mieszamy. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować