Chleb na bazie barszczu czerwonego

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Witam. Jak na pewno zauważyliście lubię od czasu do czasu eksperymentować w mojej kuchni. I tak powstał ten aromatyczny chleb o różowej skórce. Zrobiłam go na barszczu czerwonym oraz mące orkiszowej tortowej. W czasie rośnięcia ciasto miało piękny buraczkowy kolor ale po upieczeniu została mu tylko różowa skórka. Mimo to w chlebku jest wyczuwalna nuta barszczu czerwonego. Mój eksperyment z domowym pieczywem i barszczem czerwonym uważam za udany i zapraszam do wypróbowania przepisu. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl barszczu czerwonego
    3 szkl mąki orkiszowej tortowej
    1 op. suchych drożdży (7 g)
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb na bazie barszczu czerwonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę barszczu czerwonego (w temperaturze pokojowej) przelewamy do miski, dodajemy drożdże, mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto na chleb. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto keksówki (ja moją wyłożyłam papierem do pieczenia), ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować