REKLAMA

Drożdżowe ślimaczki z mięsem

wyświetlono: 104 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zapraszam na smakowite zakręcone drożdżowe bułeczki z mięsem. Polecam

opublikowany: 22.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej + do podsypania
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1/2 szkl maślanki naturalnej
    1 łyżeczka soli
    farsz: 250 g mielonego mięsa z piersi indyka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej wędzonej
    oraz: żółtko jaja
    czarnuszka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy ze sobą składniki na ciasto na ślimaczki. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Farsz: marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy (marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchewkę z cebulką i czosnkiem. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor na biały. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, ziołami i papryką, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy przez chwilę. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy. Przekładamy farsz na ciasto i ciasno zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy ślimaczki drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Amatorka kuchenna Amatorka kuchenna

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Puszyste drożdżówki i cudowny smak cynamonu

kategoria: drożdżówka Desery opublikowany: 25.02.2015 | wyświetlono: 54761 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: anaid123 anaid123

Drożdżowe ślimaczki z serem

Pyszne drożdżówki z serem zasmakują nawet niejadkowi

kategoria: Pieczywo drożdżówka opublikowany: 22.11.2013 | wyświetlono: 13768 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: mamade188 mamade188

drożdżowe ślimaczki

szybkie, smaczne domowe przysmaki

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 05.02.2015 | wyświetlono: 228 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ladyson

Drożdżowe ślimaczki

Idealne do barszczu czerwonego!

kategoria: barszcz ciasto drożdżowe Desery Przystawki opublikowany: 09.09.2012 | wyświetlono: 906 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE