Pstrąg maślany na kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże , ogłuszone pstrągi pozbawiamy wnętrzności i głów. Dokładnie myjemy pod wodą.
2.Następnie kładziemy tuszki pstrąga na ręcznik papierowy i zeskrobujemy łuski.
3.Przekładamy ryby na deskę i nacieramy przyprawami na wierzchu i w środku.
4.Do środka wkładam po gałązce lubczyku , rozcierając go lekko palcami ,aby wydobyć jego aromat. Można użyć suszonego lubczyku lub mrożonego. Pozostawiamy rybę na godzinę w lodówce.
5.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
6.Kładziemy po 2 ryby i smażymy po 5 minut z każdej strony. Następnie wyłącz kuchenkę, przykryj pokrywką patelnię i pozostaw na kilka minut.
7.Kaszę jaglaną ugotuj tak jak pokazano na opakowaniu. Ugotowaną kaszę podajemy z rybą skropioną cytryną.
Komentarze