Soczysta ryba z piekarnika

4.06 (262 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno nie będzie sucha. Ponadto jest o wiele zdrowsza niż panierowana.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 niewielkie filety z ulubionej ryby, np. mintaja (mogą być mrożone)
    przyprawa do ryb
    sól, pieprz
    pół cytryny
    łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.06 (262 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Soczysta ryba z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy (mrożone należy najpierw rozmrozić). Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Każdy filet układamy na kawałku folii aluminiowej, przyciętej w taki sposób, aby można było swobodnie zawinąć rybę.
  • Filet z przyprawami, cytryną i masłem 2. Na wierzchu każdego fileta układamy kilka plasterków cytryny i kilka małych kawałeczków masła.
  • Filety zawinięte w folię 3. Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Filety szczelnie zawijamy w folię aluminiową, starannie podwijając jej brzegi, tak by podczas pieczenia nie wylała się zawartość. Następnie układamy filety na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 - 35min. w temp. 190ºC. Podajemy np. z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką.

Porady

Podany czas pieczenia jest odpowiedni dla niewielkich filetów, jeśli pieczemy duże i dość grube filety, wydłużamy czas pieczenia do ok. 45 minut. Możemy zrezygnować z obkładania filetów plasterkami cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować