Przecier z cukinii na zimę

4.5 (144 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonale nadaje się na zupę, również dla dzieci. Wystarczy tylko dodać bulionu i śmietany i mamy gotową zupę.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych cukinii
    4 duże ugotowane marchewki
    Pęczek koperku
    1 litr wody
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier z cukinii na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przecier z cukinii 1. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wystudzona cukinię blendujemy na gładko, dodajemy utarte na dużych oczkach tarki ugotowane marchewki i posiekany koperek. Całość lekko solimy, mieszamy i przekładamy do plastikowych pojemników. Mrozimy.

Porady

Przecier można też przełożyć do słoików. Należy zapasteryzowac 2 dni z rzędu po pół godziny. Używamy do zupy ( dodając bulion i śmietanę) lub sosu do makaronu ( dodając kremówkę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować