Przecier wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonały do ciast, deserów i naleśników

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 kg wiśni
    Woda
    Cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte wiśnie wrzucamy do garnka i wlewamy tyle wody, aby zakryla owoce, dosypujemy szklankę cukru. Całość gotujemy do momentu aż wiśnie będą miękkie ( 15 -20 minut). Owoce osączyć na sicie. Ciepłe wiśnie wykładamy na durszlak i przecieramy. Powstały przecier dosladzamy do smaku, przesmażyć na patelni, przełożyć do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Porady

Sok powstały z gotowania wiśni można użyć na bieżąco lub zapasteryzowac w butelkach na zimę. Przecier nadaje się doskonale do przełożenia ciasta lub tortów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować