Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa

  • wyświetlono: 9499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna, lekko kwaśna, będzie idealnym uzupełnieniem słodkich deserów jak naleśniki, gofry, lody itp.

joanna30
  • 3 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

40 dag wydrylowanych wiśni
kilka łyżek cukru do smaku
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa

  • 1. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier wg upodobania i gotować na małym ogniu do czasu aż zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do wiśni i mieszać do czasu aż zgęstnieje.
    Frużelinę można przechowywać w lodówce do kilku dni.

Porady

Bardzo gorącą frużelinę można również przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcić wieczka. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Takiej frużeliny nie trzeba już pasteryzować, przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyladeseryWiśniesosPrzetworyfrużelina wiśniowadodatek do dań słodkich

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśniowa frużelina

Dodane przez: paulisia_elk

Wiśniowa frużelina

Idealna do ciast, lodów, gofrów,...

Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa Bez Żelatyny

Dodane przez: gotowanietoproste

Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa...

Bardzo smaczny dodatek do naleśników...

wino wiśniowe

Dodane przez: porcelanowa

wino wiśniowe

Wino wiśniowe nastawiamy od pokoleń....

"Dżem wiśniowy"

Dodane przez: Margaretka28

Dżem wiśniowy

Chomikowanie zapasów na zimę trwa,...

Kompot wiśniowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kompot wiśniowy na zimę

soki, sokami, ale najlepszy jest...

image-25ovexh

Dodane przez: Misiaczek53

Dżem wiśniowy

Najlepszy przepis na dżem wiśniowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE