Przecier pomidorowy

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak domowy przecier pomidorowy . Piękny kolor ,zapach i smak . Dodatek cebuli i czosnku dodaje mu charakteru .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów ( np malinowy lub lima )
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Przetwory

Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze części.Cebulę i czosnek obrać .
    Za pomocą np blendera rozdrobnić pomidory i cebulę .Czosnek przecisnąć przez praskę .
    Połączyć razem z czosnkiem i gotować ok 40 minut na małym ogniu często mieszając .
  • Przecier pomidorowy 2. Pod koniec gotowania dodać sól i cukier .Wszytko zmiksować jeszcze raz .
    Gotowy przecier przelać do słoików,dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem .
    Z tej porcji wychodzi 2 większe słoiczki lub 4 mniejsze .

Porady

Cebulę i czosnek możemy pominąć . Przecier jest smaczniejszy gdy pomidory są razem z łupką .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować