Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
(na 4 słoiki 1l)
1,4kg wydrylowanych wiśni
4 łyżeczki cukru waniliowego
1,6 l wody
600g cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
2.W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Komentarze