Kompot wiśniowy na zimę

  • wyświetlono: 2787 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni.

Kloruś
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

(na 4 słoiki 1l)
1,4kg wydrylowanych wiśni
4 łyżeczki cukru waniliowego
1,6 l wody
600g cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Kompot wiśniowy na zimę

  • Kompot wiśniowy na zimę1. Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
  • Kompot wiśniowy na zimę2. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcilatoWiśniekompot z wiśniDomowe Przetworykompot wiśniowyprzetwory z wiśnidomowe kompotykompot na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

kompot

Dodane przez: Anitka0804

Kompot z wiśni na zimę

Co roku robię spore zapasy na zimę...

kompot truskawkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

kompot truskawkowy z cytrynką na zimę

sezon truskawkowy w pełni więc...

kompot z truskawek na zimę

Dodane przez: Magda_Z

Kompot z truskawek na zimę

Idealny gdy mroźną zimą zatęsknimy...

kompot z wiśni

Dodane przez: Magda_Z

Kompot z wiśni na zimę

Smak lata zamknięty w słoiku.

Kompot z wiśni na zimę

Dodane przez: Paulina1507

Kompot z wiśni na zimę

Sezon na przetwory trwa w najlepsze....

kompot z mirabelek

Dodane przez: Nina80

kompot z mirabelek na zimę

Pyszny, orzeźwiający, super dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE