Kompot wiśniowy na zimę

4.5 (176 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 słoiki 1l)
    1,4kg wydrylowanych wiśni
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    1,6 l wody
    600g cukru
    2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot wiśniowy na zimę 1. Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
  • Kompot wiśniowy na zimę 2. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować