Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

4.98 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To moje ulubione powidła do podjadania prosto ze słoiczka. Są bardzo gęste i ten czekoladowy smak mmmmmm

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5-3 kg wypestkowanych śliwek najlepiej węgierek
    0,5 kg cukru
    1-2 tabliczki gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
    około 4-5 łyżek dobrego ciemnego kakao
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Powidła śliwkowe z czekoladą "nutella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na powidła 1. Produkty na powidła
  • śliwki 2. Śliwki dokładnie myjemy i wyciągamy pestki.
  • 3. Wypestkowane śliwki wkładam do maszynki do mielenia o dużych oczkach. W taki sposób nie musimy tak długo smażyć naszych powideł, to bardzo ułatwia pracę przy powidłach.
  • 4. Nasze zmielone śliwki przekładamy do dużego garnka i smażymy przez kilka godzin ciągle mieszając. jeśli już zauważymy, że nasze powidła zmniejszyły swoją pojemność i zrobiły się ciemne to dodaj pozostałe składniki i jeszcze przez pół godziny smażymy.
  • 5. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Porady

Aby ułatwić proces smażenia każdych powideł polecam wypestkować śliwki i tak wypestkowane zmielić w maszynce do mięsa. Można również do takich powideł dodać uprażone zmielone orzechy laskowe lub włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować