Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 1780 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 6

Domowe powidła śliwkowe muszą koniecznie znaleźć się na półce w spiżarni.

ewaeu
  • 9 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

3 kg śliwek węgierek
6 czubatych łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • 1. Umyte, oczyszczone i bez pestek śliwki włożyć do dużego, mokrego stalowego garnka. Garnek ustawić na minimalnym gazie. Nic nie ruszać, nic nie dotykać ok 4 -6 godz. Zrobi się ,,wulkan,, , który będzie sobie pyrkał.
    Jak śliwki wyraźnie opadną, do połowy wysokości garnka, wtedy mieszać co jakiś czas. Dodać cukier.
    Gorącymi powidłami napełniać wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcać. Odwracać denkiem do góry i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego.

Porady

Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są owoce. Można też cukier pominąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiŚliwkipowidłapowidła śliwkowePrzetworywęgierkipowidła bez mieszaniaprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidła czekoladowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

To moje ulubione powidła do podjadania...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

Powidło śliwkowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Powidło śliwkowe.

Każdej jesieni staram się przygotować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.