Domowe powidła śliwkowe

4.49 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam czas na domowe przetwory! Powidła śliwkowe są jedne z moich ulubionych. Robię je ze śliwek węgierek. Aromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory powidła śliwkowe będą doskonałe.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
    cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek)
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Domowe powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe śliwki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Włożyć do szerokiego garnka i dodać odrobinę wody (4-5 łyżek). Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by śliwki się nie przypaliły. Gotowanie może potrwać nawet 2 godziny. U mnie trwało to krócej, bo zaledwie 80 minut ;) Wszystko zależy od śliwek. Jeśli będą bardzo dojrzałe, czas się skróci. Gotowe powidła powinny być gęste. W łatwy sposób można to sprawdzić. Jeśli ślad zrobiony łyżką na dnie garnka nie zlewa się, to powidła są gotowe. Jeśli natomiast ślad znika-musimy jeszcze chwilkę gotować. Na koniec sprawdzamy, czy powidła śliwkowe są wystarczająco słodkie. W razie konieczności dodajemy cukier. Polecam dodać również łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu powidła śliwkowe nabiorą dodatkowego aromatu. Uwaga! Jeśli dosładzamy nasze powidła, to należy je jeszcze chwilę pogotować, ponieważ cukier je rozrzedzi. Gorące przełożyć do czystych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na około 15 minut. Smacznego!

Porady

Przepis na 2 średniej wielkości słoiki - polecam przygotować powidła śliwkowe na zimę w podwójnej porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować