Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 1208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Doskonałe do pieczywa, ciast.

Świeca Urszula
  • 10 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

3kg śliwek węgierek
1 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • 1. Śliwki umyć, usunąć pestki, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na 12 godz. Odcedzić sok . Śliwki przełożyć do garnka od szybkowaru, smażyć bez pokrywy na wolnym ogniu około 30 min. Następnego dnia ponownie zagotować i pozostawić. Czynność należy powtórzyć ze 4 razy. Gorące powidła nałożyć do wyparzonych słoików , zamknąć szczelnie. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Po wystygnięciu wynieść do spiżarni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mama mnie nauczyłakolacjapowidła śliwkoweszkoła babciPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidło śliwkowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Powidło śliwkowe.

Każdej jesieni staram się przygotować...

image-0694dwn

Dodane przez: natalia2004

powidła śliwkowe

Jeden z wielu przetworów, znajdujących...

powidła śliwkowe (bez mieszania)

Dodane przez: ginger

Powidła śliwkowe (bez mieszania)

Jest to mój hit wśród wszystkich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE