Powidła śliwkowe

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe do pieczywa, ciast.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3kg śliwek węgierek
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, usunąć pestki, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na 12 godz. Odcedzić sok . Śliwki przełożyć do garnka od szybkowaru, smażyć bez pokrywy na wolnym ogniu około 30 min. Następnego dnia ponownie zagotować i pozostawić. Czynność należy powtórzyć ze 4 razy. Gorące powidła nałożyć do wyparzonych słoików , zamknąć szczelnie. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Po wystygnięciu wynieść do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować