Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto miodowe dokładnie zagnieść i podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), rozwałkować ciasto, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i piec na złoty kolor ok. 12-15 minut w temp. 170 stopni.
2.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (wykładamy tylko spód) i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni.
3.Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń, energicznie mieszając. Do gorącego budyniu dodać masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i energicznie rozetrzeć na gładką masę (można użyć miksera). Gorącą masą przekładać placki.
4.Przełożenie: ciasto miodowe - warstwa powideł - krem - biszkopt - druga warstwa powideł - druga warstwa kremu - ciasto miodowe - esy floresy wykonane z białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Porady
Gotowe ciasto należy włożyć na noc do lodówki wtedy placki zmiękną.
Komentarze