Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

4.84 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego
    1/2 szklanki cukru brązowego
    100 g masła
    1/4 szklanki powideł śliwkowych
    1/4 szklanki śmietany 18%
    1 jajko
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    powidła śliwkowe do nadzienia

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    100 g czekolady gorzkiej 70%
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.84 (219 ocen)

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczanie powideł 1. Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem. Masę przestudzić i do jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną.
    Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami  oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.  Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie.
  • Wycinanie ciasta 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło.  Grubość ciasta to około 4 mm. Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi. Piec w temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde.
  • 3. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować