Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć.

Mniam1
  • 30 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego
1/2 szklanki cukru brązowego
100 g masła
1/4 szklanki powideł śliwkowych
1/4 szklanki śmietany 18%
1 jajko
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe do nadzienia

POLEWA CZEKOLADOWA:

100 g czekolady gorzkiej 70%
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

  • Rozpuszczanie powideł1. Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem. Masę przestudzić i do jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną.
    Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami  oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.  Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie.
  • Wycinanie ciasta2. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło.  Grubość ciasta to około 4 mm. Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi. Piec w temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde.
  • 3. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasteczkapowidła śliwkoweświąteczne wypiekiciasta na świętamiękkie pierniczkipiernikowe wypiekinadziewane pierniczkipierniczki z powidłamipierniczki w polewie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ślimaczki z powidłami

Dodane przez: 2milutka

Kruche ślimaczki z powidłami

Kruche ciasto smarowane domowymi...

Mini rogaliki z powidłem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mini rogaliki z powidłem

Zapraszam na pyszne rogaliki, idealnie...

Pączki z powidłami i marmoladą

Dodane przez: Ciasta Moniki

Pączki z powidłami i marmoladą

Pyszne domowe pączki z powidłami...

Cynamonowe ciasteczka z powidłami

Dodane przez: BARB

Cynamonowe ciasteczka z powidłami

Wyjątkowo delikatne ciasteczka,...

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Delikatne, bardzo kruche rogaliki...

image-170vly4

Dodane przez: Pattka89

Ciasteczka francuskie z powidłami

Pomysł na szybkie i łatwe słodkości?...