Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 1151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowe powidła są pracochłonne ale potem smak mówi sam za siebie.

1dd

Składniki

3 kg śliwek węgierek
10 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Śliwki gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin w tym czasie nie mieszamy ich łyżką. Po tym czasie do śliwek dodajemy cukier gotujemy jeszcze około 15 minut mieszając aby cukier się nie przypalił. Gorące powidła wkładamy do wyparzonych suchych słoików, zakręcamy i odwracać do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Do powideł wybieramy najbardziej dojrzałe śliwki, wtedy nie trzeba dodawać dużo cukru. Do powideł można dodać cynamon lub goździki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŚliwkipowidłapowidła śliwkowePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Powidła czekoladowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

To moje ulubione powidła do podjadania...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Ewelina Marcin

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła śliwkowe to...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE