Powidła śliwkowe

4.5 (153 ocen)

Domowe powidła są pracochłonne ale potem smak mówi sam za siebie.

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
    10 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Śliwki gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin w tym czasie nie mieszamy ich łyżką. Po tym czasie do śliwek dodajemy cukier gotujemy jeszcze około 15 minut mieszając aby cukier się nie przypalił. Gorące powidła wkładamy do wyparzonych suchych słoików, zakręcamy i odwracać do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Do powideł wybieramy najbardziej dojrzałe śliwki, wtedy nie trzeba dodawać dużo cukru. Do powideł można dodać cynamon lub goździki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować