Powidła śliwkowe z czekoladą

4.46 (150 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Na śniadanie, na kolację, na dobry humor, na zdrowie… Gorzka czekolada, kakao i śliwki węgierki to idealne połączenie zamknięte w słoikach na zimę.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
    100 g gorzkiej czekolady,
    80 g gorzkiego kakao,
    30 dag cukru.
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Powidła

Powidła śliwkowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do szerokiego garnka, podlać ½ szklanki gorącej wody. Zagotować pod przykryciem.
  • 2. Następnie garnek odkryć i gotować owoce na małym ogniu, często mieszając przez około 2 godziny, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Dodać cukier, gotować jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawałki gorzkiej czekolady. Całość gotować do rozpuszczenia składników.
  • 4. Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem na około 20 minut.

Porady

Proporcje na około 9 słoiczków po koncentracie pomidorowym ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować