REKLAMA

Powidła śliwkowe z piekarnika

wyświetlono: 25937 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 2

Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.

opublikowany: 15.09.2016
Udostępnij Pinterest
  • 5 godz.

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek
    75 dag cukru zwykłego lub brązowego
    1 łyżeczka cynamonu
    3-4 goździki
Ocena:

(średnia 4.94 z 181 głosów)

Sposób przygotowania:

  • image-0u0iog6 1. Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego, zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy
  • image-1j8le34 2. wstawiamy do nagrzanego piekarnika grzanie góra -dół do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny,bez przykrycia, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.
  • image-15gcc28 3. Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Smacznego!

Porady

Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Powidła śliwkowe z piekarnika wg 2milutka Dodane przez: rena123


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe muszą koniecznie znaleźć się na półce w spiżarni.

kategoria: Desery Przetwory powidła powidła śliwkowe opublikowany: 13.09.2015 | wyświetlono: 1977 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 6

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE