Powidła śliwkowe z piekarnika

4.84 (192 ocen)

  • 5 godz.

Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek
    75 dag cukru zwykłego lub brązowego
    1 łyżeczka cynamonu
    3-4 goździki
Wystaw ocenę:

4.84 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła śliwkowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u0iog6 1. Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego, zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy
  • image-1j8le34 2. wstawiamy do nagrzanego piekarnika grzanie góra -dół do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny,bez przykrycia, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.
  • image-15gcc28 3. Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Smacznego!

Porady

Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować