Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem

4.5 (189 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moja wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200g ryżu basmati
    400g fileta z kurczaka
    500g zielonych szparagów
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    700ml bulionu drobiowego
    2 łyżeczki curry
    2 łyżki masła
    1 łyżka przyprawy garam Masala
    1 łyżka oleju
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Potrawka

Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.
  • Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem 2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki o długości około 3cm i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć.
  • 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste, cały czas podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, jedną łyżkę masła i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać szparagi, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
  • 4. Potrawkę najlepiej podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Ryż Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować