Kurczak tikka masala

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od źródeł. Gdzie niegdzie możemy przeczytać, że oryginalna receptura miała ona powstać w Delhi w 1947 roku. Z kolei inne źródła podają, że pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.
Jakkolwiek sporne te teorie by nie były, nie zmienia to faktu, że dziś kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie, najczęściej podawany z Chlebkami Naan lub ryżem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marynata
    -800 g filetu kurczaka
    -200 g jogurtu naturalnego
    -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku
    -1 łyżeczka imbiru
    -2 łyżeczki przyprawy garam masala
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka mielonego kminku
    -1/2 łyżeczki ostrej papryki
    -1 łyżeczka soli
    sos
    -2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    -2 łyżeczki masła
    -1 duża cebula
    -2 ząbki czosnku
    -ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
    -1 czubata łyżeczka garam masala
    -1 czubata łyżeczka mielonego kminku
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka suszonej kolendry
    -400 g passaty pomidorowej
    -1 łyżeczka ostrej papryki
    -1 łyżeczka soli
    -300 ml śmietanki
    -1 łyżeczka brązowego cukru
    -1/4 szkl. wody (opcjonalnie)
    -świeża kolendra (opcjonalnie - do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Chleb Dania główne Potrawka

Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kawałki. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Marynować minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
    Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć kawałki zamarynowanego kurczaka przez kilka minut. Zdjąć z patelni, odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać masło. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek świeżego imbiru. całość przesmażyć minutę mieszając. Dodać garam masala, kminek, kurkumę i kolendrę. Wymieszać i przesmażyć kilkanaście sekund. Następnie dodać passatę pomidorową, ostrą paprykę i sól, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok 10 minut.
    Do przygotowanego sosu dodać śmietanę, cukier i kurczaka. Dokładnie wymieszać. Dusić około 10 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - dodać wodę.
    Podawać posypany kolendrą, z ryżem lub chlebkami naan.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Imbir Kurczak Kurkuma

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować