Risotto ze szparagami i kurczakiem

4.5 (193 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pomysł na wiosenny obiad w stylu włoskim. Obok szparagów mamy tutaj kurczaka. Danie jest bardzo sycące i przygotowane w jednym garnku.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 pęczek szparagów (500g),
    • 500g piersi z kurczaka,
    • 200g ryżu arborio,
    • ½ szklanki białego wina,
    • 1 cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • Około 3 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
    • 2 łyżki masła,
    • 1 łyżka parmezanu + do serwowania,
    • 2 łyżki posiekanego koperku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Słodka i ostra papryka,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Risotto ze szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto ze szparagami i kurczakiem 1. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Risotto ze szparagami i kurczakiem 2. Kurczaka kroimy w małą kostkę.
    Na osobnej patelni obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano.
  • Risotto ze szparagami i kurczakiem 3. W garnku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
    Następnie wsypujemy ryż. Smażymy go często mieszając przez 1-2 minuty aż zrobi się szklisty. Możemy ewentualnie dodać odrobinę masła. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Czekamy aż wino odparuję.
    Dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy bez przykrycia do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy znów pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo wlewamy porcjami bulion i postępujemy tak samo tzn. czekamy aż ryż wchłonie poprzednią porcję płynu wówczas dolewamy kolejną porcję. Danie co chwilę mieszamy. Nie musimy wykorzystać całego bulionu.
    Risotto gotujemy około 15-20 minut – do miękkości ryżu.
  • Risotto ze szparagami i kurczakiem 4. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
    Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę parmezanu i koperek. Mieszamy aż masło i parmezan się rozpuszczą. Zostawiamy danie na 2 minuty pod przykryciem.
    Każdą porcję posypujemy na talerzu startym parmezanem i świeżym koperkiem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kurczak Ryż Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować