Risotto ze szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2.Kurczaka kroimy w małą kostkę.
Na osobnej patelni obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano.
3.W garnku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
Następnie wsypujemy ryż. Smażymy go często mieszając przez 1-2 minuty aż zrobi się szklisty. Możemy ewentualnie dodać odrobinę masła. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Czekamy aż wino odparuję.
Dodajemy podsmażonego kurczaka, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy bez przykrycia do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy znów pół szklanki bulionu, mieszamy i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo wlewamy porcjami bulion i postępujemy tak samo tzn. czekamy aż ryż wchłonie poprzednią porcję płynu wówczas dolewamy kolejną porcję. Danie co chwilę mieszamy. Nie musimy wykorzystać całego bulionu.
Risotto gotujemy około 15-20 minut – do miękkości ryżu.
4.5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę parmezanu i koperek. Mieszamy aż masło i parmezan się rozpuszczą. Zostawiamy danie na 2 minuty pod przykryciem.
Każdą porcję posypujemy na talerzu startym parmezanem i świeżym koperkiem.
Życzę smacznego
Komentarze