Potrawka z kurczaka ze szparagami, młodą marchewką i papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka, bardzo smaczna i zdrowa potrawka z kurczaka. Świetnie smakuje z makaronem, kaszą, czy ryżem.

  • 40 min

Składniki:

  • -1 podwójny filet z piersi kurczaka
    -1 pęczek młodej marchewki
    -1 papryka żółta
    -2 ząbki czosnku
    -0,5 l gęstego przecieru pomidorowego
    -10 zielonych szparagów
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    -1/2 łyżeczki majeranku
    -sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z kurczaka ze szparagami, młodą marchewką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Dodajemy pół łyżki słodkiej papryki, majeranek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. W tym czasie szparagi obieramy z łusek, odcinamy zdrewniałe końce, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w dość grube plasterki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szparagi i marchew, podsmażamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Wrzucamy kurczaka i smażymy na rumiano (około 5 minut). Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą i pół łyżki słodkiej, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i cukier (niewielką ilość do smaku). Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować