Potrawka z kurczaka ze szparagami, młodą marchewką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Dodajemy pół łyżki słodkiej papryki, majeranek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 10 minut.
2.W tym czasie szparagi obieramy z łusek, odcinamy zdrewniałe końce, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w dość grube plasterki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
3.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szparagi i marchew, podsmażamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Wrzucamy kurczaka i smażymy na rumiano (około 5 minut). Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą i pół łyżki słodkiej, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i cukier (niewielką ilość do smaku). Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego!
Komentarze