Makaron ze szparagami i kurczakiem

4.5 (186 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Sezon szparagowy powoli dobiega końca, więc korzystajmy z nich, póki możemy :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego (u mnie pióra)
    1 pęczek zielonych szparagów
    podwójna pierś z kurczaka
    10 połówek suszonych pomidorów
    12 dag mascarpone
    200 ml śmietany 18-30 %
    2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z suszonych pomidorów
    1 łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
    świeża bazylia do dekoracji
    4 łyżki orzeszków piniowych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy i wyrzucamy 1 cm zdrewniałe końcówki szparagów.

    Łodyżki kroimy na około 1 cm kawałki, pozostawiamy około 3-4 cm główki.

    Zagotowujemy 1,5 litra wody, dodajemy cukier i 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy szparagi do chwili aż będą lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
  • 2. Orzeszki piniowe prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

    Pierś z kurczaka oczyszczamy dokładnie z tłuszczu, płuczemy, kroimy w drobną kostkę.

    Suszone pomidory siekamy w cienkie paski.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na rumiano pierś z kurczaka, doprawiamy szczyptą soli.

    Dodajemy mascarpone, śmietanę oraz suszone pomidory. Dokładnie mieszamy, dorzucamy szparagi bez główek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 4. Makaron, ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, polewamy sosem z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Posypujemy orzeszkami piniowymi. Przybieramy główkami szparagów i listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować