Polędwica z dynią w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Dynię kroję na kawałki razem ze skórą. Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję dynię i chwile smażę, wlewam 200 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Mus dyniowy przekładam do garnka. Sos serowy rozrabiam w 200 ml wody i wlewam do musu dyniowego. Chwilę gotuję i na końcu wlewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem według uznania.
Rolada:
Z polędwicy odcinam błonę. Mięso nacinam wzdłuż na 1/3 szerokości ale nie do końca. Przewracam polędwice na drugą stronę i znowu nacinam wzdłuż na 1/3 szerokości. W ten sposób powstanie ładny płat mięsa. Rozbijam go przez folię delikatnie.Dobrze jest podłożyć pod mięso folię, i na wierzchu też. Solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną. Dynię kroję na paski i układam wzdłuż dłuższego boku od brzegu, na dyni układam plastry sera. Teraz zwijam roladę, folia która jest pod spodem nam to ułatwi, a podczas zwijania zdejmuje ją. Roladę posypuje sola, pieprzem, papryką. Związuje sznurkiem.Układam w naczyniu do zapiekania które smaruje olejem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni wkładam naczynie, zmniejszam temperaturę na 180 stopni i zapiekam 40-45 minut. W między czasie obracam mięso.
Po upieczeniu usuwam sznurek, kroję roladę na plastry i podaje z sosem i natką.
Komentarze