Polędwica w sosie serowym z kurkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam z kaszą i fasolką.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sos serowy:

    1 cebula duża
    150 g serka topionego
    200 g śmietany 18% ukwaszonej
    125 ml wina białego
    sól, pieprz
    masło klarowane


    pozostałe:
    1 polędwica wieprzowa
    40 dkg kurek
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    1/2 szklanki kaszy kuskus
    30 dkg fasolki szparagowej
    4 pomidory suszone
    oliwa od pomidorów
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica w sosie serowym z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Wlewam wino, dodaję serki topione i na wolnym ogniu przesmażam sos dwie, trzy minuty aż wino wyparuje. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję sól, pieprz i chwilę podgrzewam.

    Polędwice kroję na kawałki grubości 2 cm. Rozbijam dłonią, posypuje solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Na drugiej patelni przesmażam polędwicę po dwie minuty z każdej strony, dodaję oczyszczone i umyte kurki i przesmażam razem jeszcze 2-3 minuty. Polędwicę i kurki przekładam do sosu, posypuję natką, dodaję pomidory suszone pokrojone.

    Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania i odstawiam na 15 minut. Fasolkę obieram i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na kawałki. Dodaję do kaszy, wlewam oliwę z pomidorów, dodaję natkę. Polędwicę podaję z kaszą i fasolką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować