Polędwiczki w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić na plastry i przyprawić solą i pieprzem. Można lekko ugnieść ręką. Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła, ułożyć plastry polędwiczki. Smażyć, aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić, ponownie podsmażyć. Trzymać w cieple.
2.Kurki oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Do cebuli dołożyć kurki, chwilę podsmażyć. Doprawić solą, dodać bulion, odparować. Na końcu połączyć ze śmietanką, wymieszaną z łyżką mąki. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i dusić 1-2 minuty. Gotowe posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze