Polędwiczki w sosie kurkowym

4.46 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne danie, którego nie może zabraknąć w sezonie kurkowym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    400 g kurek
    1 mała cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    500 ml bulionu
    200 g śmietany kremówki
    1 łyżka mąki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Polędwiczki w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić na plastry i przyprawić solą i pieprzem. Można lekko ugnieść ręką. Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła, ułożyć plastry polędwiczki. Smażyć, aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić, ponownie podsmażyć. Trzymać w cieple.
  • 2. Kurki oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Do cebuli dołożyć kurki, chwilę podsmażyć. Doprawić solą, dodać bulion, odparować. Na końcu połączyć ze śmietanką, wymieszaną z łyżką mąki. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i dusić 1-2 minuty. Gotowe posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Kurki Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować