Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne, mięciutkie mięsko z aromatycznym, kurkowym sosie w śmietanie. Zadowoli smakoszy mięsa i grzybów, zapraszam ;)

Składniki:

  • 500g polędwiczek wieprzowych
    300g kurek,
    1 cebula,
    3 łyżki gęstej śmietany,
    3 szklanki bulionu grzybowego,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    5-6 łyżek mąki
    sól,pieprz
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczka 1. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Następnie rozbić na kotlety, przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • mięso podsmaż 2. Rozbite mięso panierować w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone polędwiczki przełożyć do garnka.
  • kurki 3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kurki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i smażyć, aż woda z grzybów odparuje. Dodać posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • podsmaż cebule i kurki 4. Podsmażone grzyby wraz z cebulą dodać do polędwiczek. Całość zalać bulionem grzybowym, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny (co jakiś czas mieszając, by mięso się nie przypaliło).
  • 5. W misce wymieszać śmietanę, łyżkę mąki i kilka łyżek sosu z mięsa. Wlać do garnka, wymieszać. Całość jeszcze chwilę poddusić. Podawać np. z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować